Jaarbeeld 2019 Leren van implementeren
Chris Polman
Chris Polman Voorzitter stuur-
groep Registratie
aan de bron
Carolien Bouma
Carolien Bouma Programmaleider
Registratie aan
de bron

Samen aan de slag

 

"Als we de patiëntgegevens die relevant zijn voor de zorg eenduidig vastleggen, dan schept dat zoveel voordelen", stelt Carolien Bouma, sinds oktober 2019 de nieuwe programmaleider Registratie aan de bron. "Dit vermindert de registratielast voor de zorgprofessional en voorkomt herhaling van dezelfde vragen aan de patiënt. Er zal meer tijd overblijven voor waar het om gaat, namelijk de echte aandacht voor de patiënt. En daarvoor werken we in de zorg."

 

 


Lees het dubbelinterview

Van data naar informatie

Van den Broek: "We zijn klaar, goed georganiseerd en alles staat discreet vast." Het belooft een strak verhaal te worden. Van den Broek vervolgt: "Bij ons begon het bij de vraag 'hoe maak je van data informatie?' Ons uitgangspunt was het zorgproces en de vraag 'hoe leg je data voor kwaliteitsindicatoren vast aan de bron'. Wij hebben dat aangepakt door de klant (patiënt) centraal te stellen."

Guido van den Broek
CMIO Radboudumc
"Niemand is dokter geworden om te registeren" Marc Mureau, plastisch chirurg Erasmus MC

Amsterdam UMC en KLAS onderzoeken epd tevredenheid

Amsterdam UMC heeft in samenwerking met onderzoeksbureau KLAS, the Arch Collaborative, onderzoek gedaan naar tevredenheid in het gebruik van Epic. Het doel is te weten te komen hoe er wordt gewerkt met het epd; of het efficiënter kan en of mensen tevreden zijn.

  

 

Viola Brouwer
Directeur EvA Servicecentrum Amsterdam UMC
"Tevredenheid epd is hoger als zorgverlener voldoende kennis heeft over het optimaal gebruik van het epd." Nathalie Kaiser, Erasmus MC

Interview Ron Roozendaal - VWS

"Elke dokter, elke verpleegkundige, elke overdracht, elke uitwisseling is digitaal, daar gaan we naartoe. Ik zie Registratie aan de bron niet meer als een programma, maar als een beweging. De beweging is: digitaal is het nieuwe normaal in de zorg. In de normale wereld accepteren we faxen en handmatig invoeren niet meer. In de zorg accepteren verpleegkundigen, artsen en patiënten dit ook niet meer. Omdat de zorg zo groot en complex is, met veel gegevensuitwisseling en overdrachten, pakken we dit stapsgewijs op en daarbij is registeren aan de bron een essentiële voorwaarde."

 

De koppeling van Registratie aan de bron met Waardegedreven Zorg en Kwaliteitsregistraties

Wat is er nodig om zorgprofessionals te motiveren om eenduidig te registreren? Geef ze een dashboard met informatie dat gebaseerd is op door hun ingevoerde data in het epd en en laat ze zichzelf afvragen of het klopt wat er staat. Klopt het? Dan klopt de data. Zie je gekke dingen? Dan moet je terug naar de bron; de ingevoerde data in het epd.

Kees Brobbel
IT Manager, LUMC
"Vroeger moest ik voor de kwaliteitsregistratie een apart formulier in een aparte browser openen, en administreerde ik gegevens zonder dat de patiƫnt, of ik, daar direct voordeel van had. Dat voelde als corvee." Bart Post, neuroloog Radboudumc

Het jaarbeeld in cijfers