The Serious Game 'Medisch Centrum Oost'

In de serious game spelen de deelnemers een ziekenhuis-in-het-klein na. Patiënten vinden hun weg langs baliemedewerkers, verpleegkundigen en artsen. Deze zorgprofessionals leggen in het epd de informatie over de patiënt vast.

 

Deelnemers ondervinden aan den lijve hoe het is als ze steeds opnieuw informatie moeten geven, uitvragen, opzoeken en noteren. Ze worden uitgedaagd om na te denken hoe ze zorginformatie slimmer en gemakkelijker kunnen vastleggen. En hoe ze de informatie kunnen hergebruiken. 

Startpunt voor implementatie

‘De game is een interventie die Registratie aan de bron ontwikkelde om deelnemers op interactieve wijze te laten ervaren welke uitdagingen bestaan rond het eenmalig vastleggen van zorginformatie in het epd, voor meervoudig gebruik.’ Aan het woord is Marieke Hanegraaf, projectleider en een van de spelbegeleiders van de game. ‘We richten ons in het programma op landelijke afspraken over de manier waarop we zorginformatie vastleggen (eenheid van taal) en de implementatie daarvan in de epd’s. Ook besteden we veel aandacht aan de cultuur- en gedragsverandering die nodig is om eenduidig en eenmalig vastleggen en hergebruik van zorginformatie ‘het nieuwe normaal’ te maken. De game is een effectieve én leuk manier om bewustwording te creëren. Daarmee is het een goed startpunt voor een project of plan dat bijdraagt aan het implementeren van de werkwijze Registreren aan de bron.

‘Nog meer realiseer ik me dat we ervoor moeten zorgen dat artsen en verpleegkundigen door het epd worden geholpen. (...) We moeten dus én zorgen dat het epd geoptimaliseerd wordt, én dat we aandacht hebben voor de gedragskant.’ - deelnemer serious game (bestuurder)

Opvolging voorwaarde

Hanegraaf benadrukt echter dat het spel spelen niet genoeg is: ‘De meerwaarde van de game zit in de uitgebreide tussen- en nabespreking, en vooral in de vervolgacties.’ Ze voegt toe dat een serieuze opvolging door de aanvragende organisatie een voorwaarde is voor het spelen van het spel. ‘In de nabespreking richt de spelbegeleider zich nadrukkelijk op de vooraf gestelde doelen. De begeleider levert ook een verslag op van in de game geleerde lessen en door de deelnemers genoemde aanknopingspunten en vervolgacties.’ Een mooi voorbeeld vindt ze de medewerkers van een ict-afdeling van een ziekenhuis die direct afspraken met zorgverleners maakten om samen met hen werk te maken met epd-optimalisatie.

 

Deelnemers geven vaak terug dat het spelen van de game hun ogen opent. ICT’ers merken hoe vervelend het is als ze in de rol van zorgverlener moeten werken met een ingewikkeld systeem en als ze steeds opnieuw dezelfde vragen moeten stellen aan patiënten. Zorgverleners ervaren in de rol van zorgadministrateur hoeveel extra werk het is om uit open tekstvelden de relevante informatie voor bijvoorbeeld een registratie op te diepen.

Veel vraag

Sinds de première van de game in het najaar van 2017 stromen de aanvragen binnen. Hanegraaf doet een greep uit de aanvragen: ‘We speelden het spel onder andere in verschillende umc’s en algemene ziekenhuizen, maar ook bij koepelorganisaties en ander instellingen. De game is ook een vast onderdeel van de opleiding Horizontaal Toezicht Zorg. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen biedt ziekenhuizen de mogelijkheid de game te spelen in het kader van het VIPP-programma.

Media

Meer weten?

Iets voor jouw organisatie, deze game? Wil je een keer sparren over hoe je de game het beste in kunt zetten? We denken graag mee! Mail voor meer informatie, een afspraak of om direct aan te melden naar info@registratieaandebron.nl.

Op welke locatie wordt het spel gespeeld?

Het spel kan overal gespeeld worden. Nodig zijn de gamekit, acht tafels en ongeveer twintig stoelen, een flipover en een spelbegeleider. De zaal is bij voorkeur groter dan 40m2 omdat de deelnemers nogal beweeglijk zijn tijdens het spel.

Voor wie?

Voor iedereen die betrokken is bij het vastleggen of hergebruiken van zorginformatie. Voor zorgverleners natuurlijk, maar ook voor bijvoorbeeld zorgadministrateurs, consultants en IT’ers. Voor artsen is de game geaccrediteerd.

Nieuws over The Serious Game

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?
Stel je vraag aan Hilde Schwantje. Bel 06 283 414 16 of mail haar.
Mail haar

We horen graag van je.


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je bericht.