Jaarbeeld 2019
Nieuws

BgZ in de praktijk

Publicatie datum: 13 november 2019

 

Liesbeth Langenhuysen, Manager Informatievoorziening Radboudumc

 

Het belangrijkste dat Langenhuysen de toehoorders tijdens de programmadag meegeeft is dat Radboudumc al heel ver is, maar dat ‘niemand’ dit weet; in de ziekenhuizen in de regio weten ze het niet of onvoldoende, terwijl de medische samenvatting in de regio beschikbaar is. Tijd voor marketing inspanningen is haar boodschap.

 

Gegevens beschikbaar maken is veel meer dan een technisch kunstje. Het vereist bekendheid met de materie en nog belangrijker: gedragsverandering. Haar collega’s roept ze toe dat het belangrijk is, want -ze citeert de media- het niet beschikbaar zijn van data tussen zorgprofessionals en ziekenhuizen brengt grote risico’s met zich mee voor de gezondheid van patiënten. Goede registratie verbetert het zorgproces.

 

Radboudumc werkt met software van Epic en is al heel ver met de implementatie van zorgbouwstenen. Patiënten uit de regio die te maken hebben met verschillende zorginstellingen ervaren echter nog niet dat hun gegevens bij de zorgverlener beschikbaar zijn. Daar is werk aan de winkel. Maar Liesbeth is trots. De BgZ is de standaard geworden. Ze had vier jaar geleden niet durven dromen hier al te kunnen staan. Daarbij legt ze expliciet nadruk op het gebruik van het woord (informatie)beschikbaarheid in plaats van uitwisseling. Met beschikbaarheid wordt uitgedrukt wat het is, namelijk dat de zorgverlener toegang heeft tot patiëntgegevens en niet dat die gegevens ook zijn opgeslagen in het eigen epd.

liesbeth 111948665800