De kern van Registratie aan de bron?


In het zorgproces wordt voortdurend informatie vastgelegd. Door dokters, verpleegkundigen, door patiënten zelf en door andere zorgverleners die bij het zorgproces betrokken zijn. Als zorginformatie in het zorgproces eenduidig en eenmalig wordt vastgelegd, dan kan die informatie worden hergebruikt, voor overdracht bijvoorbeeld. Hierdoor beschikken patiënten en zorgverleners altijd en overal over de benodigde zorginformatie. Daar wordt de zorg beter van. Het programma Registratie aan de bron heeft aan de basis gestaan van het eenduidig registreren en helpt nu om deze ambitie daadwerkelijk waar te maken.

Zorginformatie, altijd en overal beschikbaar

 • Registratielast van
  zorgprofessionals
  neemt af
 • Patiënt hoeft
  zijn verhaal maar
  één keer te vertellen
 • Minder kans
  op fouten, dus
  betere zorg
Voor wie?

De zorg is aan zet


Het programma loopt in volle vaart. De eerste mijlpalen zijn bereikt. De BgZ en de zorginformatiebouwstenen (zibs) zijn ontwikkeld en de epd-leveranciers implementeren deze in de epd's. Hiermee zijn belangrijke stappen gezet in het maken van afspraken over eenduidige vastlegging. De taak van ons programma is nu om de ziekenhuizen ondersteuning te bieden bij de implementatie. Bij de implementatie komt veel kijken. Het gaat om het aanpassen van de epd's, maar ook om het goed gebruik van het epd. Dit betekent minder tekst in vrije velden en meer gestandaardiseerd vastleggen in  gestructureerde velden. Voor zorgprofessionals is dit echt een andere werkwijze en dit verdient aandacht. En wil je echt profijt hebben van de betere registratie dan moet je tegelijk ook zorgen dat de gegevens beschikbaar kunnen worden gemaakt voor andere doeleinden, zoals voor kwaliteitsregistraties. Het programma ontwikkelt in samenwerking met de ziekenhuizen kennis en expertise en stelt deze breed beschikbaar.

Het fundament


Eenduidige registratie vormt het fundament van Registratie aan de bron. In totaal zijn ongeveer 100 zorginformatiestenen (zibs) ontwikkeld. Een zib beschrijft nauwkeurig wat en hoe er over een bepaald onderwerp van het zorgproces van de patiënt moet worden vastgelegd. De basisgegevensset zorg (BgZ) is een verzameling zibs die de basisgegevens van de patiënt bevatten. Landelijk is afgesproken dat de BgZ altijd wordt uitgewisseld als een patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis wordt overgedragen.


Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?
Stel je vraag aan Carolien Bouma. Bel 06 307 011 13 of mail haar.
Mail

We horen graag van je.


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je bericht.