Soepele implementatie van BgZ en zibs

Zorginformatiebouwstenen zijn het fundament van eenduidige registratie. Ze vormen de landelijke taal die uitwisseling en dus hergebruik van zorginformatie tussen zorgverleners en tussen verschillende ziekenhuizen mogelijk maakt.

 

Zorginformatiebouwstenen en de uit zibs bestaande Basisgegevensset Zorg zijn eerder door Registratie aan de bron ontwikkeld als belangrijke stap om te komen tot eenduidig registreren voor hergebruik. Een zib definieert een bepaald klinisch relevant concept zodanig dat de bouwsteen bruikbaar is in verschillende zorgsituaties en verschillende zorginformatiesystemen. De BgZ bestaat uit een beperkt aantal zibs met zorginformatie die, onafhankelijk van de aandoening, voor iedere patiënt relevant is.

 

Wij stimuleren de implementatie van de BgZ en zibs in de zorg. We beschikken over veel kennis en praktijkervaring en delen die graag met iedereen die ook aan de slag wil met zibs en de BgZ.

 

Nictiz

Nictiz, de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg, verzorgt het functioneel beheer van de zibs. Nictiz begeleidt de ontwikkeling van nieuwe zibs en onderhoudt bestaande zibs. Meer informatie vind je op de website van Nictiz.

 

Tools

Op onze site vind je verschillende tools die je vrij kunt gebruiken - handleidingen, standaarden, filmpjes en animaties en nog veel meer.

Kijk bijvoorbeeld naar:

 

Verdiepingssessies

We houden regelmatig online Verdiepingssessies over onderwerpen die te maken hebben met hergebruik van zorginformatie. Bijvoorbeeld deze sessie  over de aansluiting van het epd op zibs.

Hier  kun je je aanmelden voor de Verdiepingssessies en je kunt er de sessies die al geweest zijn terugkijken.

 

Good practices

Laat je inspireren door de vele praktijkverhalen op onze site: uitgebreid beschreven voorbeelden en good practices, vanuit verschillende perspectieven en met veel praktische tips.

 

Projecten

We werken hard aan meer standaardisatie om de implementatie van zibs te versnellen. Daarnaast dragen we vanuit dit thema bij aan alle implementatieprojecten voor hergebruik van Registratie aan de bron. Kijk bijvoorbeeld hier:

 

Wij denken graag mee!

 Wij hebben veel ervaring met de implementatie van zibs en de BgZ. We werken ook mee aan projecten die zich richten op hergebruik en uitwisseling ten dienste van de  samenwerking in regionale oncologienetwerken. Neem gerust contact op, onze adviseurs stellen hun kennis en ervaring graag beschikbaar!

 

Dit wil je misschien ook lezen:

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?
Stel je vraag aan Gé Klein Wolterink. Bel 06 196 267 67 of mail hem.
Mail Gé

We horen graag van je.


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je bericht.


Zo kunnen we u helpen!

Bekijk onze tools