Hergebruik van zorginformatie

Zorginformatie die eenduidig is vastgelegd, is geschikt voor hergebruik voor verschillende doeleinden. Natuurlijk voor de patiëntenzorg, in eigen huis of in een (regionaal) zorgnetwerk. En ook voor bijvoorbeeld kwaliteitsregistraties en wetenschappelijk onderzoek.

 

Patiëntenzorg in ziekenhuizen is vrijwel altijd multidisciplinair. Dat wil zeggen dat er meerdere zorgprofessionals van verschillende disciplines en afdelingen en soms ook uit andere ziekenhuizen bij betrokken zijn. Alle betrokken zorgverleners moeten steeds beschikken over eenduidige en actuele patiënteninformatie, zodat de patiënt niet steeds opnieuw hetzelfde verhaal hoeft te vertellen.

 

Eenduidig  geregistreerde gegevens zijn ook een voorwaarde om de kwaliteit te kunnen monitoren en verbeteren. In het ideale scenario kunnen de gegevens waarmee de kwaliteit wordt gemeten rechtstreeks worden opgehaald uit het epd. Zo voegt de kwaliteitsregistratie geen extra registratielast toe. Dat is nu vaak helaas nog anders. En de vastgelegde data kunnen ook hergebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek naar een bepaalde aandoening.

 

Daadwerkelijk hergebruik van zorginformatie is in de praktijk behoorlijk ingewikkeld. Het vergt aanpassingen en afspraken op allerlei verschillende punten. Dat gaat van de inrichting van het epd tot en met het daadwerkelijk registreergedrag van professionals en van afspraken over wát er moet worden vastgelegd tot de infrastructuur voor uitwisseling tussen ziekenhuizen.

Tools

 Op onze site vind je verschillende tools  die je vrij kunt gebruiken - handleidingen, standaarden, filmpjes en animaties en nog veel meer.

Kijk bijvoorbeeld naar:

Verdiepingssessies

We houden regelmatig online Verdiepingssessies over onderwerpen die te maken hebben met hergebruik van zorginformatie. Bijvoorbeeld deze sessie over analyse van het zorgproces.

 

Hier  kun je je aanmelden voor toekomstige Verdiepingssessies en de sessies die al geweest zijn terugkijken.

Good practices

Laat je inspireren door de vele praktijkverhalen  op onze site: uitgebreid beschreven voorbeelden en good practices, vanuit verschillende perspectieven en met veel praktische tips.

 

Projecten

Wij werken (mee) aan verschillende implementatieprojecten/pilots om te laten zien dat hergebruik mogelijk is, wat het oplevert en wat er voor nodig is. Klik op de projecten als je er meer over wilt weten.

Wij denken graag mee!

Wij hebben veel ervaring met het verduurzamen van kwaliteitsregistraties. We werken ook mee aan projecten die zich richten op hergebruik en uitwisseling ten dienste van de  samenwerking in regionale oncologienetwerken. Neem gerust contact op, onze adviseurs stellen hun kennis en ervaring graag beschikbaar!

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?
Stel je vraag aan Gé Klein Wolterink. Bel 06 196 267 67 of mail hem.
Mail Gé

We horen graag van je.


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je bericht.