Nieuws

Van landelijke standaard nu naar praktische handleiding

Publicatie datum: 16 april 2021
  • #BgZenzibsimplementatie
  • #Hergebruikzorginformatie

Dát en hoe er in de zorg digitaal uitgewisseld moet worden is straks wettelijk geregeld. Registratie aan de bron werkt daarom aan een handleiding waarin wordt toegelicht hoe de landelijke standaarden, zoals de zibs en de BgZ, in de praktijk het beste gebruikt kunnen worden. Deze handleiding kan tevens worden ingezet om zorgprofessionals te trainen om zo efficiënt mogelijk te registreren. 

 

“Met ons project ‘Eenduidig registreren; zo doen WE dat’, willen we een handvat voor zorgprofessionals bieden hoe de zibs en de BgZ in de praktijk te gebruiken en er snel en eenvoudig mee aan de slag te kunnen”, legt adviseur Hilde Schwantje van Registratie aan de bron uit. “Maar we willen ook duidelijk inventariseren waar behoefte aan is. Dit zullen we dan ook terugkoppelen aan epd-leveranciers. Hoe kunnen we deze wensen ombouwen zodat het epd de zorgprofessional ook echt ondersteunt?” 

 

Indien alle ziekenhuizen ten minste de minimale informatie eenduidig vastleggen, maakt dat landelijke uitwisseling steeds dichterbij komt. “Ook hiervoor leggen we nu een basis”, vervolgt Schwantje. “Samen met de zorgprofessionals gaan we nu aan de slag met eenduidige registratie van een drietal klinische concepten met de bijbehorende zib als basis. Deze klinische concepten zijn: diagnose, allergie en behandelaanwijzing. Dit doen we in samenwerking met FMS, de wetenschappelijke verenigingen en de CMIO’s. Als programma hebben we ook de taak om er vervolgens voor te zorgen dat er een stappenplan komt voor het op dezelfde manier uitwerken van afspraken over de overige zibs van de BgZ. Vergelijk het met het bouwen van een auto uit een Meccanodoos. We beginnen eenvoudig om het model rijdend te krijgen en bouwen ‘m daarna om tot een complexere wagen.” 

 

Trainen van zorgprofessionals

Uiteindelijk draait alles natuurlijk om de praktijk, wat gebeurt er nu daadwerkelijk op de werkvloer? Hoe bewerkstelligen we dat het gestructureerd vastleggen in de praktijk ook vlekkeloos gebeurt? Dit is echt noodzakelijk, want de digitale wereld bestaat uit nullen en enen. Halve informatie is geen informatie. In het Amsterdam UMC houdt promovenda Eva Klappe zich bezig met het verbeteren van gestructureerde vastlegging en dossiervoering. Zij constateert dat vaak simpelweg niet duidelijk is wat er precies van zorgprofessionals wordt verwacht. Wat hoort bijvoorbeeld op een probleemlijst, waar vind ik de voorgeschiedenis, wat doe ik met een werkdiagnose die aangepast moet worden, enzovoort. Dus waar train je medewerkers dan op? In samenwerking met Eva onderzoekt Registratie aan de bron enerzijds of landelijke instructies daadwerkelijk zullen bijdragen aan gestructureerde verslaglegging en uitwisseling, en zo ja, of die als basis kunnen dienen voor het trainen van zorgprofessionals.  Het Amsterdam UMC zet hier niet voor niets op in. Eva: “Wanneer zorgverleners gestructureerd verslagleggen, komt dit ten goede aan de elektronische gegevensuitwisseling, beter inzicht in patiëntproblemen, gemakkelijkere communicatie tussen specialismen, sneller kunnen maken van ontslag- en verwijsbrieven. Nog afgezien van de aanzienlijke vermindering van administratief werk voor hergebruiksdoelen zoals financiële registratie, onderzoek- en kwaliteitsregistraties.”

 

Meedenkers gezocht

Eva en Hilde zoeken nu gemotiveerde verpleegkundigen en artsen die willen meedenken over de invulling van de handleiding en de daaruit voortvloeiende trainingen. De ervaring die binnen ziekenhuizen al is opgedaan met het geven van instructies is daarbij onmisbaar. Hilde: “Wij willen graag inzicht krijgen in hoe ziekenhuizen dit intern aanpakken, zodat we daarvan kunnen leren. En we gaan natuurlijk zorgen dat de handleiding zoveel mogelijk gaat aansluiten bij bestaande werkwijzen.” 

 

Deel je ervaring en je ideeën!

Wil je ons helpen of heb je een mening over de invulling van de handleiding en bijbehorende trainingen? Jouw ervaringen en ideeën zijn goud waard. We hopen dat je bereid bent om ze met ons te delen. Laat het ons weten!

 

Contact

Hilde Schwantje – schwantje@registratieaandebron.nl

Eva Klappe - e.s.klappe@amsterdamumc.nl

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten?
Stel je vraag aan Hilde Schwantje. Bel 06 283 414 16 of mail haar.
Mail haar

We horen graag van je.


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je bericht.