Jaarbeeld 2019
Nieuws

De koppeling van Registratie aan de bron met Waardegedreven Zorg en Kwaliteitsregistraties

Publicatie datum: 13 november 2019

 

Kees Brobbel,  IT manager, LUMC

 

Wat is er nodig om zorgprofessionals te motiveren om eenduidig te registreren? Geef ze een dashboard met informatie dat gebaseerd is op door hun ingevoerde data in het epd en en laat ze zichzelf afvragen of het klopt wat er staat. Klopt het? Dan klopt de data. Zie je gekke dingen? Dan moet je terug naar de bron; de ingevoerde data in het epd.

 

En zo groeit de bewustwording van het belang van het goed invullen van een epd. Zo groeit ook het inzicht dat de juiste data een bron van informatie is voor collega’s. Een collega kan er op bouwen en hoeft niet zelf opnieuw te registreren. Onderzoekers kunnen data analyseren. Goed registreren betekent dus dat we de zorg met elkaar beter maken.

 

Brobbel legt uit dat je er niet komt met ‘slechts’ de Bottom-up aanpak. Het heeft ook een groter verhaal van bovenaf nodig. In Leiden is dat een bestuur met een missie die wordt uitgedragen: waarde gedreven zorg en data gedreven inzichten. Brobbel legt uit dat het niet meteen tijd scheelt maar dat dat er wel van gaat komen. Nu merken de zorgverleners al dat de kwaliteitsregistraties vanzelf gaan. En daarmee behoort ‘het je twee dagen opsluiten in een hok’ om data te verzamelen echt tot de verleden tijd. 

Kees 111948596676