Toggle sidebar

Eenduidige registratie, meervoudig gebruik

Zorginformatie altijd en overal beschikbaar voor patiënten en zorgverleners, dat wil het programma Registratie aan de bron bereiken. Daarvoor moet eenduidige en eenmalige registratie van zorginformatie dagelijkse praktijk worden in de Nederlandse zorg.

Door eenduidige en eenmalige registratie van zorginformatie en het hergebruik van deze informatie stijgt de kwaliteit van de zorg, vooral van de overdracht. Bovendien worden wetenschappelijk onderzoek en het aanleveren aan kwaliteitsregisters eenvoudiger en is zorginformatie voor de patiënt gemakkelijker beschikbaar en bruikbaar.

Om eenduidig te kunnen registreren worden er binnen de umc’s en ziekenhuizen zogenaamde zorginformatiebouwstenen (zibs) in de epd’s geïmplementeerd. Een zib bevat afspraken over welke informatie er over een bepaald onderwerp moet worden vastgelegd. Daarnaast zorgen de diagnose- en verrichtingenthesaurus ervoor dat de zorginformatie steeds in dezelfde termen wordt vastgelegd. Ook deze thesauri moeten in het epd worden geïmplementeerd voordat zorgverleners er hun voordeel mee kunnen doen.

Het programma Registratie aan de bron ondersteunt de implementatie en acceptatie van deze manier van werken in de umc’s en ziekenhuizen.

Eenduidige en eenmalige registratie van zorginformatie

NFU NVZ Nictiz V&VN Federatie Medisch Specialisten