Nieuws

‘Hopen op minder registratielast rond implantaten door Registratie aan de bron’

Publicatie datum: 10 december 2018
  • #Jaarbeeld2018

In 2018 is Marc Mureau nog niet concreet aan de slag geweest met Registratie aan de bron, maar wel aan het denken gezet. Als plastisch chirurg in het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) hoopt hij vooral op de winst die werken volgens deze principes kan opleveren voor de sterk groeiende registratielast rond implantaten.

 

 

Marc Mureau plastisch chirurg 1 111953626047

‘De actualiteit rond borstimplantaten laat zien dat het belang van het registreren van implantaten groot is. Voordat een implantaat op de markt komt, is er vaak weinig over bekend. Dat brengt potentiele risico’s met zich mee die zich soms moeilijk laten voorspellen. Het is belangrijk dat bij problemen met een implantaat de dragers ervan snel gevonden kunnen worden. Om mensen te kunnen informeren en behandelen en om ervan te kunnen leren.

 

Met DBIR (Dutch Breast Implant Registry) hebben we een kwaliteitsregistratie, die naast de kwaliteit en uitkomsten van de operatie, ook de kwaliteit en traceerbaarheid van implantaten analyseert. Vanaf januari komt er ook nog het Landelijk Implantaten Register (LIR) bij. Je bent dan als ziekenhuis wettelijk verplicht alle hoog-risico implantaten die je gebruikt te registreren.

 

Registratiemoe

 

Het belang van zulke registers onderkent iedereen wel, maar iedereen is ook behoorlijk ‘registratiemoe’. Niemand is dokter geworden om te registreren. Daarom dachten we als NVPC: het kan geen kwaad eens een keer te praten met Registratie aan de bron. Als de techniek ons kan helpen op de achtergrond, dan moeten we daar zeker naar toe.

Uit het eerste gesprek met Registratie aan de bron bleek dat als we allemaal gaan werken volgens de principes van de zorginformatiebouwstenen, we in de toekomst naar schatting tussen de 80 en 90 procent van de registratie van onze kwaliteitsregistratie DBIR (Dutch Breast iIplant Registry) automatisch gevuld hebben. Als je als dokter of nurse practitioner je status goed voert, hoef je hier dus nagenoeg niets extra’s voor te doen.

 

In 2019…

 

De komende tijd zullen we aan de slag gaan met het concreter maken van vragen die we hebben rond registreren aan de bron.

Hoe gaat dat registreren aan de bron in de praktijk? Hoe kom je daar? Wat moet je doen en wie moet dat doen? Welke datapunten kunnen we dan nog meer aanleveren zonder (veel) extra moeite?

In 2019 hoop ik dat we hier een stuk verder mee komen.’