Nieuws

De umc’s werken aan de 2020-doelstellingen

Publicatie datum: 10 december 2018
  • #Jaarbeeld2018

‘Belangrijk programma dat alles raakt’

Sinds begin dit jaar is Kees Brobbel, programmamanager en roadmaptrekker voor Registratie aan de bron in het LUMC. Dat heeft zijn manier van denken over het programma enorm veranderd.

foto kees brobbel1 111953629210

‘Eerst hoorde ik wel af en toe wat over Registratie aan de bron, maar ik was vooral bezig met zorginformatisering, met HIX inrichten en ik was meer intern georiënteerd op onze eigen systemen. Registratie aan de bron klinkt logisch. Maar moest daar nou zo’n heel programma voor worden opgetuigd? Ik dacht dat het maar voor enkele specialismen echt interessant zou zijn.’

 

Als roadmaptrekker en programmamanager moest hij zich er echt in gaan verdiepen en ontdekte hij dat het heel anders zit. ‘Steeds beter zag ik dat dit programma echt het fundament raakt van het primaire zorgproces, de organisatie overstijgt. We zijn een ziekenhuis dat ons eigen epd bouwt, we werken al 9 jaar met HiX. We hebben ongeveer 30 mensen die dagelijks zeer gedreven en kundig zoveel mogelijk vraag-gestuurd werken. Dat betekent dat we heel druk kunnen zijn om iedere (ad hoc) vraag van een arts of afdeling om het systeem anders in te richten zo snel mogelijk willen verwezenlijken. Maar daardoor hebben we het gedachtegoed van een centraal basisdossier en uniformiteit qua inrichting verloren.

 

Veel winst te halen

 

Nu weet ik dat als je de principes van eenmalig en eenduidig vastleggen voor hergebruik echt goed doorvoert, je heel veel winst kunt halen. Een belangrijke rol voor mij is het enthousiasmeren, uitleggen en laten zien wat het uiteindelijk oplevert. Ja, het kost nu tijd, maar de overdracht wordt gemakkelijker en netter, je hebt meer data voor het multidisciplinair overleg (mdo), je kunt gegevens hergebruiken voor veel doelen, je hoeft je niet meer een week per jaar heel druk te maken over kwaliteitsregistraties zoals we nu doen, want die vullen zich geleidelijk. En als we echt doorzetten, dan kunnen we eindelijk ook goede ketenzorg gaan inrichten. En nog een heel belangrijke: je kunt de registratielast verdelen over meerdere disciplines.

 

Vraaggestuurd vanuit uitkomstdoelen

 

We willen nog steeds vraaggestuurd werken, maar dan moeten we de organisatie wel daarbij helpen. Waar willen we naar toe met z’n allen en wat betekent dat dan voor onze systemen? Met de principes van Registratie aan de bron kunnen we onze uitkomstdoelen veel beter halen.

Maar dat betekent wel dat je het vanaf nu echt anders moet gaan doen en dat kost tijd en pijn. Niet iedereen staat voortdurend te juichen als je verplicht wordt om bij de start van een project een verplichte brownpapersessie met een multidisciplinair team moet doen, zoals onlangs nog bij een Value Based Health Care traject.

 

Trots

 

Wij zijn bezig met BgZ-audit, en ik verwacht dat we bepaald niet het beste jongetje van de klas zijn. We weten dat we veel werk te doen hebben. Maar we zijn volop bezig met het ‘verzibben’ van onze data: enerzijds in de bron, maar ook in ons nieuwe dataplatform. Daarbij hebben we gekozen voor een FHIR-laag om onder andere de BgZ en zibs uit te kunnen wisselen. Het is goed om te zien dat we daarbij voor kwaliteit en standaarden kiezen in plaats voor snelheid.

 

Ik werk al lang in de zorg, en ik denk dat er geen programma in de zorg is waar zoveel verschillende partijen actief bij betrokken zijn. Op alle standaarden is iets aan te merken, dat geldt ook voor de zibs en BgZ. Maar het is bijzonder te zien door hoeveel partijen die inmiddels gebruikt worden. Er is vanuit het programma een heel goed en betrokken architectuurteam. Je moet gewoon aan de slag gaan met zo’n standaard en dan loop je vanzelf tegen dingen aan die je dan kunt verbeteren.

 

‘Witte jassen moeten verhaal vertellen’

 

Iedere twee weken heb ik afstemming met chief medical information officer Lieke Welling en met Heleen Hoogvliet, actief lid van het architectuurteam. Wat gaat goed, wat moet er gebeuren, wat gebeurt er landelijk?

 

Ik ben heel blij met zo’n gedreven dokter als Lieke Welling. Zij zit bij de eerste sessie van ieder projectteam om de urgentie voor het zorgproces uit te leggen. Het moeten uiteindelijk niet de ict’ers maar de ‘witte jassen’ zijn die het verhaal uitdragen. Hoe meer mensen dit verhaal mee gaan vertellen hoe beter.

 

We zijn nog lang niet zo ver dat het gedachtegoed compleet is geadopteerd.

Maar het was wel gaaf om te zien toen Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS bij ons op bezoek was, dat een ict’er en een arts samen enthousiast op het podium vertelden wat er bereikt wordt met de Registratie aan de bron principes.’