Nieuws

“Spelen is de hoogste vorm van onderzoek”

Publicatie datum: 17 september 2020

Het levendige spel Medisch Centrum Oost werd voorheen gespeeld met fysieke dossiermappen en deelnemers die kriskras langs elkaar heen liepen om het juiste patiëntdossier te bemachtigen voor medische verslaglegging. Gezien de anderhalvemetermaatregel kan de serious game niet meer op die manier gespeeld worden. “Maar we blijven de game wel inzetten”, aldus game-coördinator Hilde Schwantje. 

Tijdens een recente oefening waarbij werd getest of de dossiermappen vervangen konden worden door een digitale variant, werd een quote van Albert Einstein aangehaald. “Spelen is de hoogste vorm van onderzoek.” Dat raakt heel mooi de kern van Medisch Centrum Oost. “We spelen een ziekenhuis in het klein na”, beaamt Schwantje. “De patiënt komt binnen bij de balie, wordt ingeschreven in ons ziekenhuis en wordt vervolgens doorgestuurd naar de verpleegkundige waar de verpleegkundige anamnese wordt afgenomen. Het doel is om vlot bij de medisch specialist aan tafel te komen. Maar veelal moet je als patiënt je medische verhaal een aantal keer opnieuw vertellen omdat er niet gestructureerd is vastgelegd. Hierdoor kunnen de zorgprofessionals niet in één oogopslag de gegevens inzien en de taakverdeling is niet duidelijk. Het effect hiervan op het contact met de patiënt en op de kwaliteit van zorg ervaar je direct als je dit met elkaar in een spelsituatie nabootst.”

 

Digitale patiëntomgeving

Deelnemers aan het spel (9 tot 16 deelnemers) werken in de vernieuwde opzet op gepaste afstand met een nagebootst digitaal patiëntdossier. Er komen dus geen fysieke dossiermappen meer aan te pas waardoor de zorgprofessionals van Medisch Centrum Oost op hun plek kunnen blijven zitten. Tijdens het spel verplaatst de patiënt zich van zorgprofessional naar zorgprofessional om het behandeltraject na te bootsen. Wat er vervolgens gebeurt rondom communicatie en verslaglegging levert al snel waardevolle inzichten. Tijdens de oefening werd bijvoorbeeld opgemerkt: “Ik heb in de rol van verpleegkundige alle denkbare informatie uitgevraagd, maar ik wist eigenlijk niet dat de dokter dit ook deed. De patiënt heeft dus alles twee keer moeten vertellen.” De deelnemers bedenken vervolgens ter plekke oplossingen om dit te voorkomen en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

 

Accreditatiepunten 

De serious game zet in op maximale kwaliteit van behandeling en maximale tevredenheid door onder meer eenduidige registratie van patiëntgegevens. Iedereen die zich bezig houdt met deze aspecten van de zorgkan zich aanmelden om het spel te spelen met zijn of haar team. Het spel wordt op de eigen werklocatie gespeeld en deelname levert ook accreditatiepunten op voor zorgprofessionals.

 

Contact

Meedoen of meer informatie opvragen, bijvoorbeeld over mogelijke subsidies om de (bescheiden) spelkosten te vergoeden, kan bij Willeke Mennen via academie@nictiz.nl