Onze serious game was jarenlang een hit. Honderden zorgprofessionals ervoeren door het spelen ervan hoe belangrijk hun eigen registratiegedrag is. Gelukkig hebben we een goed thuis gevonden voor de game: het spel komt onder de hoede van de Nictiz Academie en game-coördinator Willeke Mennen blijft aan onder die vlag.
De Nictiz Academie is het opleidingsplatform van Nictiz, de kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg. De Academie biedt actuele en kennisintensieve trainingen, workshops en webinars aan voor professionals in de zorg. Onze game past daar heel goed bij, met de doelstelling om bewustwording te creëren en kennis te delen over het registreren van zorginformatie.
Leuk en leerzaam
Met een groepje collega’s en een verzameling patiëntendossiers een ziekenhuis-in-het-klein nabootsen, gewoon samen op de werkvloer. De game is leuk om te spelen én heel leerzaam: de deelnemers ervaren hoe belangrijk hun eigen handelen is voor het optimaal vastleggen en hergebruiken van zorginformatie. Je speelt het spel met een groep van 9 tot maximaal 16 deelnemers en je bootst een behandeltraject of een patiëntreis na. De patiënt komt binnen bij de balie, wordt ingeschreven in het ziekenhuis en vervolgens doorgestuurd naar de verpleegkundige voor een intake. Hoe vaak moet je als patiënt je verhaal opnieuw vertellen - omdat er niet gestructureerd is vastgelegd - voordat je uiteindelijk bij de specialist aan tafel zit?
In beweging
“De game leert je hoe belangrijk het is om met elkaar te communiceren en afspraken te maken”, licht Willeke toe. “We zeggen altijd: na het spelen van deze game ben je je echt weer bewust van het feit hoe belangrijk vastleggen is. Het spel draait om verschillende thema’s zoals registratie, communicatie en horizontaal toezicht. Je kunt zelf kiezen welk thema voor jouw afdeling het meest relevant is. Door de game te spelen komen de knelpunten in beeld. Daar gaan de deelnemers over nadenken, er komt iets in beweging. Ze beseffen: het gaat niet alleen om wat ik in mijn stapje doe. Wat gebeurt er vóór mij, wat gebeurt er na mij? Ze ervaren dat het om het hele proces gaat en tegelijkertijd dat hun eigen handelen medebepalend is voor hoe goed dat proces loopt.”
Accreditatiepunten
De game kan gespeeld worden door zorgprofessionals, medewerkers zorgadministratie of ICT-ers, maar evengoed door studenten of bestuurders. Gemengde groepen werken eveneens heel goed. De serious game wordt op de eigen werklocatie gespeeld en deelname levert de zorgprofessional twee accreditatiepunten op.
Meer weten?
Uitgebreide informatie over de serious game vind je op het kennisplatform Amigo! van Nictiz. Heb je vragen, wil je de game spelen? Neem contact op met coördinator Willeke Mennen via academie@nictiz.nl