Nieuws

Serious game - ook op anderhalve meter

Publicatie datum: 8 juli 2020

De serious game Medisch Centrum Oost is vanaf september in een nieuwe vorm beschikbaar die voldoet aan de anderhalve meter maatregel. 

 

De serious game Medisch Centrum Oost is een leuk en leerzaam spel waarbij de deelnemers een ziekenhuis-in-het-klein naspelen. Ze ondervinden aan den lijve hoe het is als ze steeds opnieuw informatie moeten geven, uitvragen, opzoeken en noteren. Ze worden uitgedaagd om na te denken hoe ze zorginformatie slimmer en gemakkelijker kunnen vastleggen en hoe ze de informatie kunnen hergebruiken. Het draagt op een speelse manier bij aan meer bewustwording van ieders rol bij het optimaal vastleggen en hergebruiken van patiëntgegevens. Coördinator Hilde Schwantje vertelt: “Je kunt je voorstellen dat fysiek met een grote groep deelnemers een ziekenhuis-situatie nabootsen en hierbij met alle vrijheid rondlopen en fysieke dossiers uitwisselen, in de huidige situatie niet aan de orde is. Door de patiëntendossiers te digitaliseren, zorgen we ervoor dat de deelnemers niet zoveel hoeven rond te lopen en de game gespeeld kan worden met behoud van anderhalve meter afstand tussen deelnemers.” Meer achtergrondinformatie over de serious game kunt u hier lezen. 

 

 

Verdiepingssessies

 

Behalve de serious game wordt op meerdere manieren kennis overgedragen. Bijvoorbeeld met een serie korte, verdiepende sessies waarin Registratie aan de bron onderdelen van de implementatie in de praktijk verder gaat toelichten. In de uitvoering ervan werkt het programma samen met zorgorganisaties of partners. De carrousel start in oktober en wordt - afhankelijk van de opleidingsbehoefte – geregeld aangevuld met nieuwe onderwerpen. “Implementatie is in de praktijk lastig, er spelen altijd meerdere issues tegelijk", aldus adviseur Larissa Frank. "Er was veel belangstelling voor de korte, digitale sessies die we in juni samen met Nictiz en VIPP5 organiseerden. We verwachten dan ook dat we met de carrousel in een toenemende behoefte voorzien."