Nieuws

Online kennis uitwisselen over zib-compliance

Publicatie datum: 16 november 2021
  • #BgZenzibsimplementatie

Het Raamwerk zib-compliance staat online op het platform digitaleuitwisseling.nl. Hier kunnen mensen met elkaar in gesprek gaan over het implementeren van zibs en wat daar allemaal bij komt kijken. Een belangrijke stap om kostbare kennis en kunde die in de praktijk ontwikkeld is, te delen en verder te laten groeien.  


Iedereen die zich bezighoudt met zibs en zib-compliance kan naar het Raamwerk zib-compliance gaan op digitaleuitwisseling.nl en reageren op discussies en zelf topics plaatsen. Zoals: hoe interpreteer ik een bepaalde zib? Wat gebeurt er als ik niet alle gegevenselementen van een zib inbouw? Waar moet een epd aan voldoen om gegevens zib-compliant te kunnen opslaan en opleveren? Zib-compliance is een belangrijk thema nu er op steeds meer plekken gewerkt wordt aan het implementeren van zibs in zorginformatiesystemen. 
“Er is een wereld aan kennis over zibs en zib-compliance, maar die is verspreid over verschillende plekken en zit verstopt in vele hoofden”, zegt Christine van der Aa, informatieanalist bij Registratie aan de bron. “We willen al die mensen en hun waardevolle inzichten en oplossingen samenbrengen en online met elkaar verbinden”, aldus Ilonka Coenraad, kwartiermaker Kennisplatform bij Registratie aan de bron. “Op deze manier leren mensen van elkaar en wordt deze kennis en kunde verder ontwikkeld.”


Samen leren en ontwikkelen
Het Raamwerk zib-compliance helpt om structuur en overzicht te krijgen in de veelheid aan vraagstukken rond zib-compliance. 
Een deel van de vragen gaat over beeldschermen die zorgverleners gebruiken: hoe zien die eruit en hoe dragen ze bij aan eenduidig registreren? Andere vragen draaien om de systemen: hoe krijg ik de informatie erin en eruit? Dan zijn er nog vragen over externe koppelingen, dat wil zeggen: hoe zorg ik ervoor dat informatie van het ene systeem in het andere terechtkomt? En tot slot vallen onder het kopje Algemeen al die vraagstukken die voor alle categorieën relevant zijn.
“Het is mooi dat we het gesprek nu op een online platform kunnen voeren waar iedereen terecht kan die aan de slag gaat of is met de implementatie van zibs en daarbij tegen problemen aanloopt”, zegt Van der Aa. “Op die manier komen we samen echt verder.”


Brede community 
“We willen toe naar een grote community van mensen die breder kennis delen en ontwikkelen rondom de implementatie van eenduidig registreren voor meervoudig gebruik”, voegt Coenraad toe. “Het Raamwerk zib-compliance is een belangrijke stap om deze ambitie waar te maken. Informatiearchitecten, programma- en projectmanagers, beheerders: iedereen die zich bezighoudt met zibs en zib-compliance is uitgenodigd om zijn bijdrage te leveren op het online platform. De komende tijd werken we er hard aan om de community verder uit te bouwen. Feedback, suggesties voor verbetering en nieuwe vraagstukken zijn dan ook zeker van harte welkom.”

Ga direct naar het Raamwerk zib-compliance op digitaleuitwisseling.nl