Nieuws

Dokters belonen met zorginformatie

Publicatie datum: 7 februari 2022
  • #Hergebruikzorginformatie

Hoe verleid je zorgprofessionals om goed te registreren? In het Maastricht UMC+ doen ze dat door de registratielast zo laag mogelijk te houden en door zorgprofessionals te ‘belonen’ met een dashboard. Die kunnen daarmee hun patiëntenzorg verbeteren en wetenschappelijk onderzoek doen. ‘Dokters worden hier heel enthousiast van.’ 


Voor kwalitatief goede zorginformatie is eenmalig, eenduidig registreren voor hergebruik essentieel. Het MUMC+ richt de zorgpaden in het epd opnieuw in en maakt daarbij zoveel mogelijk gebruik van zibs, zorginformatiebouwstenen, zodat zorgprofessionals bepaalde zorginformatie nog maar één keer hoeven vast te leggen. “Zo houden we de registratielast zo laag mogelijk”, zegt Wim Dohmen, programmamanager Zorg Informatie Management (ZIM) bij het MUMC+. “Dat motiveert zorgprofessionals om goed te blijven registreren en om het steeds beter te doen.” Iedereen heeft daar direct belang bij, want hoe beter er wordt geregistreerd, hoe hoger de kwaliteit van de dashboardinformatie. Als eerste werd zo’n dashboard ingericht voor het ziektebeeld aortaklepstenose, een multidisciplinair zorgpad waar al goed geregistreerd werd. “Als de datakwaliteit goed is, dan kun je heel veel waardevolle informatie uit een dashboard halen”, legt Dohmen uit. “Bijvoorbeeld de top 10 van patiënten met de beste uitkomsten. Hoe ziet het proces eruit? Moeten we dat op alle patiënten toepassen? Of moeten we misschien een ander proces ontwikkelen voor vrouwen boven de 75 jaar die roken? Hoe zien de uitkomsten en de kosten er dan uit? Dokters worden hier heel enthousiast van.”


Continue bron 
Jos Maessen, hoofd CardioThoracale Chirurgie bij het MUMC+, is zo’n enthousiaste dokter. “Het dashboard geeft zo goed als realtime inzicht in hoe we het als ziekenhuis doen”, vertelt hij. “Op dit moment gebruiken we dashboardinformatie vooral om zaken te demonstreren aan bestuur en management. Maar we werken er hard aan om deze informatie ook terug te koppelen naar de dagelijkse praktijk van de zorgverlener. Mijn droom is dat elke zorgverlener zijn dag begint met het dashboard en daar de informatie uithaalt waarmee hij aan de slag gaat om het die dag nóg beter te doen.” 

Het dashboard is ook een continue bron van informatie en inspiratie voor onderzoekers, aldus Maessen. “Onlangs hebben we nog gekeken of je aan een bepaalde parameter in het bloed sneller kunt zien of iemand post-operatief een hartinfarct heeft gehad of niet. Al die gegevens voor dit onderzoek hebben we zelf geregistreerd in onze eigen database.” 


Spreekkamerdashboard
De dashboards die het MUMC+ gebruikt zijn op zorgpadniveau zodat gekeken kan worden op patiëntpopulatie. Maar je kunt de data natuurlijk ook als input gebruiken voor een spreekkamerdashboard dat de informatie visualiseert over één patiënt, afgezet tegen de eigen historie en tegen een referentiegroep. “We zijn hard bezig om die te ontwikkelen”, zegt Dohmen. “Straks kunnen we zeggen: meneer De Vries u bent 38 jaar, sportief en niet-rokend. Bij patiënten met een vergelijkbaar profiel zien we dat deze behandeling het best werkt. Je kunt het gesprek dan veel beter sturen en de juiste zorgprofessional op het juiste moment inschakelen.”

 

Lees hier meer over deze good practice in het MUMC+.