Nieuws

Good practice LUMC: de juiste zorginformatie voor ieder zorgpad

Publicatie datum: 16 april 2021
  • #Veranderingvangedrag
  • #BgZenzibsimplementatie

Zorgprocessen analyseren: daar weten ze bij het LUMC alles van. Ze richten er hun multidisciplinaire zorgpaden in volgens de principes van Registratie aan de bron, als fundamenteel onderdeel van hun programma Zorg van Waarde. De zorgprocesanalyse is in Leiden de eerste stap naar waardegedreven zorg.

 

Lieke Welling is chirurg oncoloog, specialist bij het multidisciplinair zorgteam schildkliercarcinoom en chief medical information officer (CMIO) bij het LUMC. Ze is enthousiast over de winst die registreren aan de bron oplevert maar ook over het leerproces dat ermee gepaard gaat. “Wat ik merk – en dat is heel goed – is dat de eerste data die we op onze dashboards terugzien, nieuwe vragen opwerpen: wat betekenen al deze multidisciplinaire gegevens? Wat kunnen we ermee? Hoe gaan we die data betekenisvol gebruiken in de praktijk? Hergebruik van data om bijvoorbeeld je zorg te verbeteren, dat is een heel nieuwe tak van sport die wij met elkaar als zorgteam nu ontdekken. Je hebt kennis en kunde in je zorgteam nodig om deze data te interpreteren. Om van data informatie te maken, en van informatie toepasbare kennis waar je vervolgens wat mee doet. Data zijn nadrukkelijk het startpunt, daarna begint het pas. Ik denk dat het ongelofelijk belangrijk is om je dat te realiseren.”

 

Meer inzicht

Klinisch informaticus Barbara Schooneveldt werkt samen met haar Value Based Health Care IT-team aan de inrichting van zorgpaden in het HiX-epd. Zij begeleiden multidisciplinaire zorgteams bij het in kaart brengen van hun zorgtraject. “Wij zetten ons in voor kwalitatieve data en voor een betere workflow voor zorgprofessionals. Daarom leren we eerst het multidisciplinaire zorgteam en het zorgproces heel goed kennen. We willen begrijpen wat ze doen en hoe ze werken.” In het begin van zo’n traject zijn zorgprofessionals soms wat terughoudend, merkt Schooneveldt: “Maar gaandeweg het proces worden mensen enthousiaster omdat ze ervaren dat de data die ze terugzien op hun dashboards van veel betere kwaliteit zijn en dat ze daarmee echt meer inzicht krijgen in hun patiëntengroep.”

Lees hier meer over deze good practice in het LUMC.

Lees hier ook  het artikel over de Handleiding analyse zorgproces.