Nieuws

Serious game Medisch Centrum Oost: een echte eye-opener!

Publicatie datum: 7 oktober 2021

Onze serious game mag en kan weer in de originele vorm gespeeld worden. Met een groepje collega’s en een verzameling patiëntendossiers een ziekenhuis-in-het-klein nabootsen, gewoon samen op de werkvloer. De game is heel leuk om te spelen én heel leerzaam: de deelnemers ervaren hoe belangrijk hun eigen handelen is voor het optimaal vastleggen en hergebruiken van zorginformatie. Een echte eye-opener.

 

Sinds de opheffing van de coronamaatregelen staat de groep game-coördinatoren weer op scherp om aan de slag te gaan. Deze maand is de game drie keer gespeeld, waaronder bij de NFU / VIPP5, bij een ICT-dienstverlener en bij Zorgnetwerk Midden-Brabant. Game-coördinator Willeke Mennen: “De groep van het Zorgnetwerk speelde de game in het kader van hun kick-off van het e-Overdracht-programma. Superleuk dat zij de game hiervoor hebben ingezet. Ook voor november hebben we boekingen, onder meer in Maastricht UMC+ en VIPP5 wil het spel ook breder gaan inzetten." 

 

Nog even in het kort de spelregels. Je speelt het spel met een groep van 9 tot maximaal 16 deelnemers en je bootst een behandeltraject of een patiëntreis na. De patiënt komt binnen bij de balie, wordt ingeschreven in het ziekenhuis en vervolgens doorgestuurd naar de verpleegkundige voor een intake. Hoe vaak moet je als patiënt je verhaal opnieuw vertellen - omdat er niet gestructureerd is vastgelegd - voordat je uiteindelijk bij de specialist aan tafel zit? 

 

Knelpunten in beeld

Medisch Centrum Oost is een belangrijke tool van ons programma en staat symbool voor het gedachtengoed van eenduidig en eenmalig registreren. “De game leert je hoe belangrijk het is om met elkaar te communiceren en afspraken te maken”, vervolgt Willeke. “We zeggen altijd: na het spelen van deze game ben je je echt weer bewust van het feit hoe belangrijk vastleggen is. Het spel draait om verschillende thema’s zoals registratie, horizontaal toezicht en communicatie. Je kan zelf kiezen welk thema voor jouw afdeling het meest relevant is. Door de game te spelen komen de knelpunten in beeld – het lek komt boven water. Daar gaan de deelnemers over nadenken, er komt iets in beweging. Ze beseffen: het gaat niet alleen om wat ik in mijn stapje doe. Wat gebeurt er vóór mij, wat gebeurt er na mij? Ze ervaren dat het om het hele proces gaat en tegelijkertijd dat hun eigen handelen medebepalend is voor hoe goed dat proces loopt.”

 

Accreditatiepunten

Medisch Centrum Oost is leerzaam én heel erg leuk om te spelen. De game kan gespeeld worden door zorgprofessionals, medewerkers zorgadministratie of ICT-ers, maar evengoed door studenten of bestuurders. Gemengde groepen werken eveneens heel goed. De game is ook heel geschikt als activiteit bij een teamuitje. De serious game wordt op de eigen werklocatie gespeeld en deelname levert voor de zorgprofessional twee accreditatiepunten op. Er is een subsidie beschikbaar om de spelkosten te vergoeden. 

 

Meer weten?

Je vindt uitgebreide informatie over de serious game op onze site. Heb je meer vragen, of wil je de game spelen? Neem contact op met onze tijdelijke coördinator Willeke Mennen via mennen@registratieaandebron.nl.