Nieuws

Serious game: slim zorginformatie vastleggen in het bijna-echt

Publicatie datum: 10 juli 2017
Meemaken hoe prettig het is om alle zorginformatie maar één keer te hoeven vastleggen? In de huid van een patiënt kruipen en merken hoe fijn het is als jouw medische informatie snel beschikbaar is? Dat kan met de serious game van Registratie aan de bron.
In de game spelen de deelnemers een ziekenhuis-in-het-klein na. Patiënten vinden hun weg langs assistenten, verpleegkundigen en artsen. Al deze professionals leggen in het epd hun zorginformatie vast. Deelnemers ondervinden aan den lijve hoe het is als ze steeds opnieuw informatie moeten geven, uitvragen, opzoeken en noteren. Ze worden uitgedaagd om na te denken hoe ze zorginformatie slimmer en gemakkelijker kunnen vastleggen. En hoe ze de informatie kunnen hergebruiken.

Wennen

Registratie aan de bron ontwikkelde de game om professionals in het ziekenhuis kennis te laten maken met de meerwaarde van het eenduidig vastleggen van zorginformatie voor meervoudig gebruik. Dat kunnen professionals van verschillende disciplines zijn: dokters, verpleegkundigen, informatiemanagers, zorgadministrateurs… De game helpt hen om aan de nieuwe manier van werken te wennen. De serious game is een van de manieren waarop Registatie aan de bron de implementatie van deze nieuwe manier van werken ondersteunt.

Twee rondes

De game duurt twee uur, bestaat uit twee rondes en er kunnen negen tot dertien deelnemers meedoen. In de nabespreking wordt de koppeling naar de dagelijkse praktijk op de werkvloer gemaakt. Welke inzichten kunnen we meenemen? Waar moeten we nog eens een keer verder over doorpraten? Of wat kunnen we morgen al aanpakken? Deelnemers van de eerste keren dat het spel gespeeld werd zagen veel situaties waarin de game ingezet kan worden:
Een van de testdeelnemers merkte zelfs op dat het fundament van de game zo goed in elkaar zit, dat-ie voor allerlei verandertrajecten van ziekenhuizen geschikt is.
in de strategiefase voor een nieuw epd;
bij optimalisatie van het huidige epd of zorgproces;
als twee ziekenhuizen hun processen harmoniseren;
bij een afdelingsdag of teamuitje, want de game is ook gewoon leuk en leerzaam.


Meer infoMeer info over de game? Mail naar info@registratieaandebron.nl.