Nieuws

Registratie en de digitaliserende dokter

Publicatie datum: 17 juli 2019
Registratie aan de bron schreef een hoofdstuk voor het recent verschenen De dokter en digitalisering. Dit boek biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van de digitalisering in de zorg voor zorgprofessionals, beleidsmakers en patiënten.
Als dokters, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals informatie in het zorgproces eenmalig en eenduidig vastleggen kan die informatie hergebruikt worden. Voor andere zorgverleners, het afleiden van financiële gegevens, kwaliteitsregistraties, kwaliteitsinformatie en onderzoek. Dit is van groot belang. Het registratie aan de bron principe draagt hiermee bij aan efficiency en veiligheid omdat patiënten vaker wel dan niet te maken hebben met meerdere zorgaanbieders. En er wordt ingespeeld op het sturen op gezondheidsdoelen en uitkomstgerichte zorg.

Eenduidig en eenmalig vastleggen vraagt van zorgprofessionals dat zij zich gezamenlijk buigen over wat zij willen vastleggen, wie dat doet en waar in het dossier dat gebeurt. Dat vraagt om een mindshift en om gedragsverandering. Dat kost tijd. Maar de baten zijn er ook, niet in de laatste plaats door de uiteindelijk grote afname in administratielast.Het hoofdstuk geeft een helder overzicht van de historie, strategie en aanpak van het programma.

Bestellen