Nieuws

Medisch Centrum Oost officieel geopend!

Publicatie datum: 11 juli 2017
Serious game Registratie aan de bron, voor iedereen die vastlegt of hergebruikt, beleefde in Leiden zijn premiere.
Voor heel even werkten een aantal LUMC’ers op donderdag 28 september in Medisch Centrum Oost. Een paar van hun collega’s was daar tegelijkertijd als patiënt onder behandeling. Dit fictieve ziekenhuis is het decor voor de Serious Game van Registratie aan de bron. De game beleefde, na een aantal nuttige proefsessies, eind september zijn officiële première in Leiden. Een aantal artsen, een verpleegkundige, medewerkers van de zorgadministratie, ICT en projectmedewerkers ondervonden aan den lijve hoe het was om steeds opnieuw informatie te moeten geven, uit te moeten vragen, op te zoeken en te noteren. Ze werden uitgedaagd om na te denken hoe ze zorginformatie slimmer en gemakkelijker konden vastleggen.

Nabespreking

Eenduidig en eenmalig vastleggen voor hergebruik van zorginformatie was het doel in het spel. ‘Het eigenlijke doel van het spelen van de game moet echter behaald worden in de nabespreking’, zo benadrukt Marieke Hanegraaf, een van de spelbegeleiders van het programma. ‘In het spel ervaren spelers problemen, de nabespreking is er om die ervaring te koppelen aan de dagelijkse praktijk, en daarover met elkaar het gesprek aan te gaan. Soms levert dat vooral inzicht en begrip op voor de taken van anderen in de zorgketen of bijvoorbeeld tussen ICT’ers en artsen. Maar ook kunnen er na afloop kunnen heel concrete verbeteringen worden bedacht, in ieder geval is het de bedoeling dat er afspraken worden gemaakt voor vervolgstappen.’

Voor wie?

De game is ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij het vastleggen of hergebruiken van zorginformatie. Bijvoorbeeld op de zorgadministratie, als consultant, IT’er maar natuurlijk ook als zorgverlener. Het spelen van de game is al voor artsen geaccrediteerd.

Gebruik

De game kan onder andere ingezet worden:
in de strategiefase voor een nieuw epd;
als onderdeel van een verandertraject bij optimalisatie van het huidige epd of zorgproces;
als twee ziekenhuizen hun processen harmoniseren;
bij een afdelingsdag of teamuitje, want de game is ook gewoon leuk en leerzaam.


Meer info?

Wil je de game ook spelen in jouw ziekenhuis of organisatie? De game heeft een eigen infopagina op deze site. Je kunt ook mailen naar info@registratieaandebron.nl.