Nieuws

Goede registratie betekent een goede declaratie

Publicatie datum: 20 mei 2019
Voor dag en dauw was Groningen al aan het gamen. De serious game ‘Medisch Centrum Oost’ werd donderdag 16 mei gespeeld door maar liefst 60 medewerkers van het UMCG. Inzet was de medewerkers bewust maken van het grote belang van registreren aan de bron, om daarmee het direct uitdraaien van correcte facturen mogelijk te maken.

Registratie aan de bron staat voor het eenmalig en eenduidig vastleggen van patiënteninformatie in de BgZ. Deze gegevens worden vervolgens opnieuw gebruikt, onder meer voor facturatie. Uit de geregistreerde gegevens moet je kunnen afleiden of een factuur klopt. En op dit punt raakt het programma aan Horizontaal Toezicht Zorg. Dit principe draait om correct registreren, correct declareren en het gepast gebruiken van zorg. In plaats van achteraf alles nalopen, is het doel facturen op basis van juist ingevoerde zorginformatie in een keer goed uit te draaien. Is het vastleggen van gegevens aan de bron goed ingebed in het zorgproces, dan gaat het correct factureren beter.

‘Medisch Centrum Oost’ laat echter zien dat de praktijk weerbarstig is. Dat wisten ze al in Groningen omdat ze de game eerder ingezet hebben. Ook de gamers van vandaag, die voornamelijk uit de financieel-administratieve hoek kwamen, ervoeren aan den lijve hoe complex samenwerken in de keten is en hoe moeilijk goed administreren kan zijn. Het helpt daarbij dat zij zich moeten verplaatsen in de rol van bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen. Om te voorkomen dat de patiënt tig keer zijn verhaal moet doen is het best een kunst goede zorg te verlenen en tevens correct te registreren. Men leert elkaars werk beter kennen, waardoor ook het begrip voor elkaar toeneemt. Door bewust te worden van de voordelen van registratie aan de bron, kan echter toch steeds vaker een halt worden toegeroepen aan tijdrovende manieren van verantwoording afleggen en financiële controles achteraf.

Meer informatie

De juiste focus en een praktijktoets: de serious game voor Horizontaal Toezicht ZorgBestuurder over game: ‘nu nog bewuster van moeilijkheden en belang van gestructureerd vastleggen’