Nieuws

Dichter bij de zorg op ‘Meet and Greet’ bij Citrienfonds

Publicatie datum: 24 juli 2017
De serious game Medisch Centrum Oost werd gespeeld, we vertelden over het direct aanleveren aan kwaliteitsregistraties en over het plezier van eenmalig en eenduidig vastleggen, kortom: Registratie van de bron<br>
was enthousiast aanwezig op de Meet and Greet van het Citrienfonds op vrijdag 17 november in Zeist.
De Meet and Greet is de jaarlijkse bijeenkomst van het Citrienfonds, dat is opgericht om duurzame vooruitgang te boeken in de gezondheidszorg. VWS koos in 2014 samen met de NFU vijf thema’s waarin dringende vraagstukken bestaan en waar samenwerking essentieel is om verbeteringen mogelijk te maken. Registratie aan de bron is een van de vijf Citrienprogramma’s. Ruim tweehonderd zorgprofessionals, waaronder artsen, kwaliteitsadviseurs, ICT’ers en beleidsmakers bezochten workshops en drie plenaire sessies. Een daarvan was een sessie van Registratie aan de bron over de directe aanlevering van de Nijmeegse hoofdhalsketen aan kwaliteitsregistratie DICA en het project PLEZIER.

In alle workshops werd duidelijk dat Registratie aan de bron in 2017 veel dichter bij de zorg is gekomen. Medisch specialisten vertelden waarom de betrokkenheid van zorgverleners bij de epd-inrichting zo belangrijk is en hoe zij met behulp van eenduidig en eenmalig vastleggen komen tot een zorggericht epd dat voor hun werkt. Hun verhalen en dat van onze andere sprekers vonden een luisterend oor. ‘Wat een stappen zijn er gemaakt’ was een van de enthousiaste reacties na afloop.

Connecting the dots

Ieder jaar kiest Registratie aan de bron een leidmotief voor dat jaar. Voor 2018 is dat Connecting the dots: in 2018 wil het programma laten zien wat het oplevert, maar ook dat zijn doelen anderen inspireren, en vooral ook hoe het programma zich weer door andere initiatieven laat voeden. Registratie aan de bron laat verbanden zien en verbindt. Bezoekers van de workshops kregen daarom de vraag een (s)tip te geven voor 2018; een goed voorbeeld, een mooi project of een ander idee (zie illustratie).

Reactie minister Bruins

Op de dag van de Meet & Greet van Citrien stuurde Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, de tussentijdse evaluatie van het Citrienfonds met reactie naar de Kamer. In reactie op de evaluatie, zegt hij: ‘De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft er in 2014 bewust voor gekozen om de umc’s een leidende rol te geven bij aanvang van het Citrienfonds. Het evaluatierapport beschrijft dit als een legitieme en begrijpelijke keuze. Ik onderschrijf de aanbevelingen dat, nu de programma’s lopen, het belangrijk is om de resultaten van het Citrienfonds breed te verankeren, opbrengsten uit te rollen en andere partijen goed te betrekken.’