Media

De principes van Registratie aan de bron

De zorg is multidisciplinair geworden. We werken als specialisten, artsen, verpleegkundigen en paramedici samen en we specialiseren ons steeds verder. De hoogste tijd dus om onze manier van registreren te verbeteren zodat het vóór ons en voor de patiënt gaat werken! We zijn radertjes in een groot geheel en onze patiënten gaan langs steeds meer van die radertjes. Dat maakt de zorg ingewikkeld. We weten dat adequate informatie essentieel is om goede zorg te kunnen verlenen. Maar het is vervelend en tijdrovend om dezelfde informatie keer op keer in te voeren in een systeem. Daarnaast moeten we alsmaar gegevens verzamelen voor kwaliteitsmetingen, benchmarks, managementinformatie, facturering, epidemiologische doeleinden en gegevens voor onderzoek. En hoewel we weten dat goede informatie ons veel voordelen geeft, zoals bijvoorbeeld bij medicatiebewaking en beslisondersteuning, is het toch vaak extra uitzoekwerk om het te verzamelen.

 

Daarom werken steeds meer Nederlandse Ziekenhuizen samen in het programma ‘Registratie aan de bron’. Registratie aan de bron wil ziekenhuizen en zorgverleners faciliteren bij het vastleggen van relevante zorginformatie op eenzelfde ‘eenduidige’ manier en het éénmalig invoeren omdat het herbruikbaar. We hebben daar de volgenden voordelen mee op het oog: - Meer tijd voor de patiënt. - Veiligere en betere zorg door minder miscommunicatie en interpretatieverschillen. - Eenvoudige informatie-uitwisseling tussen specialismen, maar ook tussen zorgaanbieders binnen en buiten het ziekenhuis. - etrokken patiënten die inzicht hebben in hun dossier en ook relevante informatie kunnen vastleggen waarbij hun privacy blijft gewaarborgd. - En het wordt voor ons allemaal veel eenvoudiger om de gevraagde informatie aan diverse kwaliteitsregisters en onderzoekers aan te leveren uit de bron. Zorginformatie delen en optimaliseren. ZO doen we dat. Registratie een de bron is een citrienfondsprogramma waarin de NFU en Nictiz samen werken aan verbetering van de zorg.


Wil je aan de slag? Onze adviseurs werken dagelijks aan projecten in de praktijk. Zij delen graag hun ervaring met je. Neem daarvoor contact op met Iris Hanegraaf-van Grunsven via 0629230817, of stuur haar een mail.
Mail Iris

We horen graag van je.


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je bericht.