Diagnose- en verrichtingenthesaurus

De Diagnosethesaurus en Verrichtingenthesaurus zijn belangrijke hulpmiddelen bij Registratie aan de bron. Deze standaarden voor diagnosen en verrichtingen zorgen ervoor dat zorgverleners op dezelfde manier, in de taal van de arts, registreren en zorginformatie hetzelfde interpreteren. Een zorgverlener kan een voor hem vertrouwde term in het epd invoeren en de thesaurus maakt daarvan een vertaling naar eenduidige codes.

Schermafbeelding 2019 11 25 om 15.38.02 111954907288

De Diagnosethesaurus

De Diagnosethesaurus is een lijst met medisch relevante diagnosetermen, gebaseerd op de internationale standaard SNOMED CT voor medische terminologie. Met de Diagnosethesaurus kunnen zorgverleners gebruiksvriendelijk en eenduidig, in de taal van de arts, diagnosen vastleggen in het epd. Van de ingevoerde diagnosen wordt automatisch een afleiding gemaakt naar een of meer ICD-10 codes en DBC-diagnosetyperingen.

 

De Diagnosethesaurus helpt de kwaliteit van zorg te verbeteren, onder meer omdat de uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners en met patiënten eenvoudiger en eenduidig wordt. Ook worden met behulp van de Diagnosethesaurus de data verrijkt, wat het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek vereenvoudigt.

 

De Diagnosethesaurus is ontwikkeld door DHD, in opdracht van de NFU en NVZ. Bij de ontwikkeling waren ook de FMS, wetenschappelijke verenigingen, Nictiz, het RIVM en de ziekenhuizen en umc’s betrokken. De lijst met diagnosen wordt door een groot aantal ziekenhuizen en umc’s in de praktijk gebruikt.

 

DHD zorgt voor het beheer van de Diagnosethesaurus. De lijst wordt blijvend doorontwikkeld zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de dagelijkse medische praktijk. Instellingen en wetenschappelijke verenigingen kunnen daarvoor wijzigingsverzoeken indienen via www.dhd.nl.

 

Ziekenhuizen en umc’s kunnen maandelijks een bijgewerkte versie van de Diagnosethesaurus inlezen in hun epd-systeem. De Diagnosethesaurus is voor gemachtigde gebruikers te downloaden via de website van DHD. Gebruikers kunnen een machtiging aanvragen via de lokaal beheerder in het eigen ziekenhuis of voor meer informatie contact opnemen via info@dhd.nl.

 

De Verrichtingenthesaurus

De Verrichtingenthesaurus is een lijst met medisch relevante verrichtingentermen, gebaseerd op de internationale standaarden SNOMED CT en/of LOINC. Met de Verrichtingenthesaurus kunnen zorgverleners gebruiksvriendelijk en eenduidig, in de taal van de arts, verrichtingen vastleggen in het epd. Van de ingevoerde verrichtingen wordt automatisch een afleiding gemaakt naar financieel georiënteerde ZA-codes en in een deel van de gevallen naar opleidingscodes (conciliumcodes).

 

Sinds december 2017 wordt de productieversie van de Verrichtingenthesaurus uitgeleverd. De lijst is ontwikkeld in opdracht van de NVZ en NFU. De termen en synoniemen zijn in nauwe samenwerking met de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten samengesteld, zodat deze aansluiten bij het gebruik in de praktijk. De afleidingen naar ZA-codes zijn gecontroleerd door zorgadministrateurs uit de ziekenhuizen en umc’s.

 

De Verrichtingenthesaurus vervangt op termijn het Verrichtingenbestand (CBV). Voor de ziekenhuizen die gebruikmaken van het CBV heeft DHD een migratietabel CBV-Verrichtingenthesaurus gemaakt om de overgang naar de Verrichtingenthesaurus te stroomlijnen. Daarnaast stelt DHD hands-on ondersteuning en documentatie beschikbaar, waaronder de implementatiehandreiking en implementatierichtlijnen. Deze documentatie kan via de website van DHD worden gedownload.

 

De Verrichtingenthesaurus kan sinds december 2017 worden geïmplementeerd in de epd’s van de ziekenhuizen. Ziekenhuizen worden aangeraden eerst een impactanalyse uit te voeren. Voor meer informatie kunnen zij contact opnemen via 030 273 9700 of info@dhd.nl.

 

De Verrichtingenthesaurus wordt net als de Diagnosethesaurus door DHD beheerd. Ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen kunnen bij DHD wijzigingsverzoeken indienen. Maandelijks wordt een bijgewerkte versie van de verrichtingenlijst uitgeleverd, die ziekenhuizen kunnen downloaden via de website van DHD. Gebruikers kunnen een machtiging aanvragen via de lokaal beheerder in het eigen ziekenhuis of voor meer informatie contact opnemen met DHD.
Benieuwd wat wij voor u kunnen doen?
Neem contact op met programmaleider Carolien Bouma. Bel 0630701113 of mail haar.
Mail Carolien

We horen graag van je.


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je bericht.