Toggle sidebar

Nieuws

1 november 2018

‘Ga BgZ uitwisselen, ervaringen in de praktijk opdoen’

‘Ik ben er voorstander van om de Basisgegevensset Zorg (BgZ) zo snel mogelijk gewoon te gaan gebruiken in de praktijk op zoveel mogelijk plekken. Dan komen de echte vragen, kunnen zorgverleners zich iets beter voorstellen wat het is en wat wel goed werkt en wat niet’, zegt Wietske Huizenga, ict-architect in het Radboudumc.

Serious game, 23 oktober 2018

‘Zorgprocessen samen afstemmen, dat is eigenlijk de kern’

‘Als het over het vastleggen en uitwisselen van zorginformatie gaat, lijkt ict vaak de oplossing. Ik zie dat anders. We moeten naast de ict vooral goede afspraken met elkaar maken over het afstemmen van zorgprocessen. In het steeds blijven verbeteren van het zorgproces, daar is de winst te halen, dat is de kern. Ict kan dan helpen en sturen’, zegt Peter den Hollander, orthopedisch chirurg en lid van het stafbestuur van het Haaglanden Medisch Centrum.

9 oktober 2018

Hergebruik van zorginformatie met Doeboek: directe aanlevering aan kwaliteitsregistraties

‘Van apart registreren is geen sprake meer, alleen nog van het administreren van de zorginformatie tijdens de contactmomenten met de patiënt. Alle 150 items voor de Dutch Head and Neck Audit (ondergebracht bij DICA) leveren we nu real-time aan.’ Waar voor hoofdhals-chirurg Guido van den Broek in het Radboudumc en zijn collega’s directe aanlevering aan de kwaliteitsregistratie al enige tijd praktijk is, ligt dat nu veel breder in het verschiet, dankzij het Doeboek dat deze zomer opgeleverd is door Registratie aan de bron.

28 september 2018

‘Hoe maak je het belang van eenduidig vastleggen concreet en aansprekend?’

‘Niemand is tegen eenduidige, eenmalige registratie. Maar de worsteling zit hem in: hoe maak je de stappen die daar eerst nog wel voor gezet moeten worden concreet en aansprekend?’ Saskia de Jong, roadmaptrekker in het UMCG voor de doelen van het programma Registratie aan de bron, constateert dat het lastig is om duidelijk te maken wat er allemaal bij komt kijken voor je gegevens, opnieuw bruikbaar, kunt uitwisselen.

18 september 2018

Grondlegger Registratie aan de bron in Zorgvisie: Overheid moet ict standaard in zorg afdwingen

Nederland loopt achter op het gebied van adequate uitwisseling van gegevens in de zorg, en het is tijd dat de overheid ingrijpt.

Algemeen, BgZ, 13 september 2018

‘Patiënt moet zich geen zorgen hoeven maken of basisgegevens wel bekend zijn’

‘Een patiënt moet zich geen zorgen hoeven maken over de vraag of je basisgegevens zoals je allergieën en je medicatie wel bekend zijn bij je zorgverlener. Dat is wat mij betreft de belangrijkste waarde van de Basisgegevensset Zorg', stelt nefroloog en CMIO Marc Seelen van het UMCG.

11 september 2018

Registratie aan de bron gaat door: Citrienfonds krijgt vervolg

Ook na 2018 gaat Registratie aan de bron door met het werken aan betere zorg door eenduidige en eenmalige vastlegging van zorginformatie voor meervoudig gebruik dagelijkse praktijk te maken. In het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022 is 20 miljoen beschikbaar gesteld voor een vervolg van het Citrienfonds.

7 september 2018

Dokters nemen leiding in ICT-vraagstukken

ICT en de medische staf zijn in de ziekenhuizen veelal nog twee gescheiden werelden. Op dinsdag 4 september lieten 200 dokters zien dat zij zich actief met ICT willen bemoeien. Niet langer willen zij het aan anderen over laten hoe de digitale inrichting en ondersteuning van hun werk eruit ziet. Belangrijk, want ICT kan de zorg enorm vooruit helpen maar ook enorm belemmeren.

29 augustus 2018

Volle bak bij congres Van Hippocrates tot datadriven dokter (max. aantal deelnemers bereikt)

Met ruim tweehonderd deelnemers heeft het congres dat Registratie aan de bron, VIPP en FMS organiseren voor medisch specialisten een maximum aantal deelnemers bereikt. Helaas kunt u zich niet meer aanmelden. Bent u medisch specialist en wilt u meer weten over Registratie aan de bron of VIPP? Neem contact op, we gaan graag met u in gesprek!

20 juli 2018

Heeft u zich al ingeschreven voor Van Hippocrates tot datadriven dokter (4 sept. a.s.)?

Artificial Intelligence, wat is dat nu precies? Welke rol hebben de CMIO’s en medisch-specialisten in het optimaliseren van informatie-uitwisseling met in- en externe collega’s, met patiënten en andere partijen? Hoe zorgen we ervoor dat het dossier waardenvolle data bevat? En hoe kunnen we die data zo inzetten dat we steeds beter kunnen voorspellen?

NFU NVZ Nictiz V&VN Federatie Medisch Specialisten